Vladimir Putin rămâne un lider cu care nu este de glumit. Președintele Rusiei tocmai și-a pus la punct opozanții, demarând o campanie fără precedent împotriva celor care îl vor plecat de la Kremlin. Joi, 9 iulie, o serie de percheziţii efectuate la Moscova au vizat o consilieră municipală şi câteva organizaţii critice la adresa autorităților ruse.
Iulia Galiamina, deputată într-un district din Moscova, foarte activă în campania pentru respingerea reformei constituţionale a lui Vladimir Putin, a anunţat joi dimineață, pe reţelele sociale, că o percheziţie este în desfășurare la domiciliul său, în timp ce ea nu se afla acasă: „Este acasă doar fiul meu. El nu voia să deschidă, însă poliţiștii au ameninţat că vor sparge uşa”, a scris ea pe Facebook, adăugând mai târziu că avocatul nu a fost autorizat să intre în imobil.
De asemenea, percheziţii au vizat un redactor-şef de la MBH Media şi doi responsabili ai organizaţiei de opoziţie „Rusia Deschisă”, controlată de oligarhul în exil Mihail Hodorkovski, informează Radio Free Europe.
Potrivit lui Konstantin Fomin, purtătorul de cuvânt al „Rusiei Deschise”, aceste intervenţii ale Poliţiei sunt oficial legate de dosarul fostului grup petrolier Iukos, ce datează din 2003, şi care a dus la întemniţarea lui Hodorkovski timp de 10 ani.
Campania pentru „Nu” la referendumul lui Putin a anunţat într-un comunicat că dosarul Iukos ar putea fi un pretext şi că „adevăratul motiv al percheziţiilor ar putea fi manifestaţia prevăzută pentru 15 iulie, pentru a denunţa reforma constituţională adoptată la 1 iulie”, cea care îi permite teoretic lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.
Miercuri, în cadrul unui alt dosar, activistul anti-Kremlin Piotr Verzilov, închis timp de 10 zile la sfârşitul lui iunie pentru „obscenităţi”, a fost arestat din nou. Percheziţii au avut loc la el acasă, la domiciliul mamei lui şi al unei prietene a acesteia, activistul anunţând pe Twitter că este, începând din 21 iunie, la a opta percheziţie.
Potrivit mass-media ruse, o procedură a fost declanşată pentru că el nu a notificat autorităţile cu privire la dubla sa cetăţenie, activistul având şi paşaport canadian.
Luni, jurnalista Svetlana Prokopieva a fost declarată vinovată de „justificare a terorismului” şi amendată cu 500.000 ruble (6.965 dolari), iar marţi fostul jurnalist Ivan Safronov, specialist în probleme militare şi spaţiale, a fost arestat pentru „înaltă trădare”, procese care au provocat indignare în rândul jurnaliştilor şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.